Avioane ruseşti au bombardat civili şi obiective economice, provocând numeroase victime şi pagube. Conflictul armat declanşat vineri în urma tentativei Georgiei de a repune sub control regiunea separatistă a Osetiei de Sud a escaladat în cursul zilei de ieri cu o contraofensivă militară a Federaţiei Ruse şi a trupelor separatiste din Abhazia.
Autorităţile de la Tbilisi au estimat că bilanţul propriu ar fi de 40 de militari morţi şi 100 de răniţi. Autorităţile georgiene au declarat stare de război, au impus legea marţială pentru 15 zile şi au cerut Rusiei încetarea imediată a focului.
Bombardamentele ruse au devastat două oraşe, distrugând un terminal portuar şi ratând oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan.
Agenţiile de presă străine informează că generalul rus Anatoli Krulev a fost rănit lângă Ţinvali.
Coridoare umanitare pentru refugiaţi
Rusia şi Georgia au acceptat crearea a două coridoare umanitare destinate evacuării refugiaţilor din Osetia de Sud.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a precizat, pentru AFP, că acestea vor fi deschise mâine pentru a permite evacuarea răniţilor şi a refugiaţilor.
"Negocierile sunt aproape încheiate. Mi s-a spus chiar că ele sunt deja încheiate şi că aceste coridoare vor fi deschise astăzi, în cursul zilei", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă.
Georgienii se retrag din Osetia
Armata georgiană s-a retras din regiunea separatistă Osetia de Sud, a anunţat în această dimineaţă secretarul Consiliului de Securitate al Georgiei, Alexandre Lomad'a.
În timp ce militarii georgieni părăsesc Osetia, ruşii şi-au trimis câteva nave de război "limita apelor teritoriale ale Georgiei", a anunţat agenţia rusă RIA-Novosti, citând un oficial al armatei ruse.
Un membru din comandamentului flotei ruse a declarat pentru Interfax că navele, cantonate foarte aproape de ţărmul georgian al Mării Negre, au ca scop stoparea transporturilor de armament înspre Georgia.
Ruşii se apără
Moscova susţine că răspunsul său militar a venit doar ca o consecinţă a agresiunii georgiene şi că are ca scop principal „impunerea păcii“ între Georgia şi Osetia de Sud. Cel puţin 13 militari ruşi au fost ucişi, alţi peste 70 fiind răniţi, a subliniat generalul-colonel Anatoli Nagoviţin, din partea Ministerului rus al Apărării. În afara bilanţului oferit de Nagoviţin, numărul victimelor este extrem de greu de apreciat chiar şi de către părţile combatante.
Oficialii sud-osetini, precum şi cei de la Moscova vorbesc de aproximativ 2.000 de civili morţi şi peste 30.000 de refugiaţi, în condiţiile în care întreaga populaţie a provinciei numără 70.000 de persoane (din care 90% posedă un paşaport rusesc).
„Catastrofă umanitară“
Întrebat dacă Moscova are în vedere un război total împotriva Georgiei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a răspuns: „Nu, nu, nu“. El a acuzat Georgia că exagerează ameninţarea reprezentată de Rusia, reiterând că ţara sa nu are niciun fel de pretenţii teritoriale de la alte state. Şi preşedintele rus Dmitri Medvedev a insistat că situaţia din Osetia de Sud nu este decât o „operaţiune de impunere a păcii“, în lipsa căreia o „catastrofă umanitară“ ar fi iminentă în regiune.
Discuţii cu SUA
În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, George W. Bush, aflat la Beijing, Medvedev a spus că unica soluţie la criză este retragerea trupelor georgiene din zona de conflict“. Înaintea acestei discuţii, Bush apreciase că intervenţia rusă a marcat o „escaladare periculoasă“ a conflictului şi a chemat la „încetarea imediată a ostilităţilor“.
Secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Georgiei, Aleksandr Lomaia, a spus că, deşi trupele georgiene sunt pregătite de luptă, resursele militare proprii nu se compară cu cele ruseşti. Din cauza situaţiei din ţară, contingentul de 2.000 de militari georgieni dislocat în Irak va reveni la Tbilisi „în maximum trei zile“.
Al doilea front
Avioane ruseşti au bombardat şi oraşul georgian Gori (nordul ţării), ucigând un număr de civili încă dificil de determinat. Atacul a vizat şi o regiune controlată de trupe georgiene din teritoriul separatist abhaz, lovind două localităţi din apropierea Trecătorii Kodori - Sakeni şi Bas-Kvapciara. Armata georgiană susţine că a doborât cel puţin 10 avioane ruseşti, precum şi numeroase tancuri, în timp ce partea rusă a admis pierderea a doar două aparate de zbor - un avion de vânătoare şi un bombardier.
ÎNGRIJORARE
Discuţii prelungite la Bucureşti
Şedinţa CSAT convocată de preşedintele Traian Băsescu pentru analiza evoluţiilor din Osetia de Sud şi pentru stabilirea poziţiei României faţă de această situaţie s-a încheiat aseară, târziu. Până la închiderea ediţiei, administraţia prezidenţială nu a făcut nicio declaraţie în legătură cu deciziile luate. Au fost prezenţi, printre alţii, miniştrii Cristian David, Cătălin Predoiu, Teodor Meleşcanu şi Constantin Degeratu, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale. Deşi era anunţat, premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a ajuns la şedinţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu